ÇOCUKLARINIZI YAZ OKULUNA GÖNDERMEK İÇİN BEŞ NEDEN…

Birçok aile okullar kapadığında çocuklarını yaz okuluna gönderip göndermeme konusunda bir kararsızlığa kapılır. Çoğunlukla okullar, çocuklar için fazla yapılandırılmış ve bireyselliği geri planda tutan bir ortama sahip olduğu için, çocuklar tarafından ‘’okul ve ders kelimesi, olumsuz düşünceleri de çağrıştırabilmektedir. Literatürde sistemdeki derslere ilişkin, derslerin zor, sıkıcı ve günlük yaşamla bağlantısız (Bennett, 2001; Williams, vd., 2003) olduğu şeklinde olumsuz önyargılarının varlığı ve sınav odaklı eğitim sisteminde yeterince bilimsel etkinlik yapılamaması gibi sorunların altı çizilmektedir.

Bu durum özellikle akademik olarak okulda çok başarılı olmayan ve bazı derslerde zorluk yaşayan çocuklar için ve diğer çocuklardan farklılık gösteren, üstün zekâlı çocuklar için de geçerlidir. Okul bu tür çocuklar için ‘’verilen fazla ödevler, yazı yazma, tekrarlar ve az uyarıcı etkinliklerden’’ dolayı tüketicidir ve yaz tatilleri de onlar için tıpkı karanlık bir tünelin sonunda görünen bir ışık gibidir. Fakat doğruyu söylemek gerekirse yaz okulları en çokta bu çocuklar için önemlidir ve en çokta bu özellikleri sergileyen çocukların ihtiyacıdır. Çünkü bu çocuklar okula ve dolayısıyla bir süre sonra öğrenmeye olumsuz bir tutum takınabilmekte ve tümüyle meraklarını kaybederek, öğrenmekten soğuyabilmektedir.  Bu tür çocukları yaz okuluna göndermemek onları büyük bir fırsattan mahrum etmek anlamına gelecektir.

Nitekim şimdiye kadar İstanbul Aydın Üniversitesi Çocuk Üniversitesi olarak ‘’Kış Okulu ve Yaz Okulu’’ şeklinde gerçekleştirdiğimiz tüm zenginleştirme aktivitelerine ilişkin gözlemlerimiz bizlere özellikle okulları sevmeyen ve arkadaşlarıyla sosyal uyumda sıkıntı çeken çocukların, bu okullar ve aktiviteler sayesinde artık okulu daha çok sever hale geldiğini, arkadaşlarıyla daha uyumlu olduğunu ve varsa şiddet eğiliminin azaldığını, bu çocukların kendini ifade etme ve iletişim becerilerinin daha iyi bir hale geldiğini göstermektedir.  Ülkemizde yapılan bir çalışmada, bilim kampı olarak gerçekleştirilen biyoloji odaklı zenginleştirme aktivitelerinin, öğrencilerin biyolojiye karşı ilgilerini olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir (Sezen Vekli, 2013). Aynı şekilde Bilim Yaz okulu şeklinde gerçekleştirilen ve kapsamında drama, model yapımı, gezi gözlem, ve proje tabanlı öğretim etkinlikleri gibi birçok bilimsel etkinliğe yer veren başka bir projede de, öğrencilerin görüşlerine başvurulduğunda hiçbir öğrenciden olumsuz geri dönüt gelmediği, eğlenerek öğrendikleri için mutlu oldukları ve uzun süren etkinliklere rağmen sıkılmadan katıldıkları rapor edilmiştir (Buluş Kırıkkaya, Bozkurt ve İmalı, 2011). Küçük Bilginler Bilim Okulu olarak gerçekleştirilen başka bir zenginleştirme projesinde de yine, projenin değerlendirilmesi yapılmış ve öğrencilerin %97.6’sının bu zenginleştirme okulunu faydalı bulduğunu burada  birçok yeni bilimsel bilgi öğrendiğini ve yaratıcı düşünme becerilerinin geliştiğini ifade etmişlerdir. Öğrencilerin %95.1’i zenginleştirme etkinliklerini içeren bu okulun eğlenceli olduğunu, birçok ders ile ilgili konuyu ve okulda yapmadıkları etkinlikleri içerdiğini ve iletişim kurma becerilerini geliştirerek yeni arkadaşlar edinmelerine imkân sağladığını belirtmiştir. Ayrıca yine katılımcıların %95.1’i  bu tür okulları ve etkinlikleri arkadaşlarına da önerdiklerini ifade etmiştir. Öğrencilerin %92.7’si bu okulun  teknolojiyi kullanma becerilerini geliştirdiğini düşünürken, %90.2’si burada bir şeyler öğrenmenin zevkli olduğunu ve bu tür bir programa tekrar katılmak istediklerini belirtmişlerdir. Katılımcı öğrencilerin % 95.1’i bu süreçte iletişim becerilerinin geliştiğini, %90’ı ise bilime olan ilgilerinin arttığını belirtmişlerdir. % 87.8 oranında katılımcılar, bu tür programların gördükleri derslerle günlük hayatı ilişkilendirmelerini sağladığını ve problem çözme becerilerini geliştirdiğini söylemişlerdir. Değerlendirme formundaki programla  ilgili olumsuz önermelere öğrencilerin büyük çoğunluğu katılmadığını ifade etmiş, öğrencilerin %14.6’sı ise sportif etkinliklere de yer verilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir ( Marulcu, Saylan ve Güven, 2014).

Görüldüğü gibi çocukların yaz okulu ve zenginleştirme aktivitelerine yönelik görüşleri olumlu olmakla birlikte, birçoğu bu okullara karşı pozitif bir tutum takınmakta ve bu tarz okulların, etkinliklerin kişisel gelişimlerine katkıda bulunduğunu ifade etmektedirler. Bu deneyimlerden yola çıkıldığında çocuklarımızı zenginleştirme etkinliklerinden ve yaz okulu programlarından yaralanmaları için sıralayacağımız beş neden aşağıdaki gibidir: 

  • Çocuklar yaz okullarında eksik oldukları bilgi ve becerileri tamamlarlar. Bu okullar, özellikle onların motivasyon, dikkat, bellek ve eleştirel düşünme ve yaratıcılık becerilerini geliştirmeleri için bir şanstır.
  • Yaz okulları çocuklara bir sağlıklı bir yapı ve öğrenme ortamı sunar. Özellikle ilkokul ve ortaokul öğrencileri sınırları zorlama konusunda ustaca davranırlar. Yaz okulları onların bu sınırları test etmesi için ve ileride okul ortamındaki davranışlarını düzenlemesi için sağlıklı bir ortam sunar.
  • Yaz okulunda stressiz bir ortamın sunulması ve bireysel özelliklere değer verilmesi, öğrencilerin kendini tanımasına ve iyi bir performans sunmasına olanak sağlar.  Gösterilen iyi performans çocukların benlik saygısını ve özgüvenlerini arttırır. Bu durum dolayısıyla çocukların yıl içindeki okul başarısının yükselmesine de yol açar.
  • Yaz okulları sağlıklı bir ortamla iletişime geçen çocuğun sosyal becerilerinin yapılandırılmasına yardımcı olur. Çoğu öğrenci okullarda sadece akademik başarıyla ilgili konularda sıkıntı yaşamakla kalmamakta aynı zamanda da akranlarıyla sosyal açıdan sıkıntı yaşamaktadır.  Yaz okulları bu çocuklar için sosyal ilişkiler konusunda daha fazla fırsatlar sunmakta ve onların yeni arkadaşlar edinmesine yardımcı olmaktadır.
  • Yaz okulları çocuklara yeni bir öğrenme ortamı sunar ve çocuğunuz bu duruma olumlu tepki verebilir. Sınıfların az olması, öğretim baskısından çok eğitimin temel alınması ve aktif öğrenmeye yer verilmesi, öğrencilere daha fazla bireysel ilgi sunulması öğrencilerin merak duygularını uyarır ve öğrenmeye ilişkin pozitif bir tutum oluşturmasını sağlar ve destekler.

İnsanın gelişmesinin temelinde BEDEN-RUH VE AKIL üçlüsünün önemini bilen bir kurum olarak İstanbul  Aydın Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Florya ve Kadıköy yerleşkelerinde Yaz Okullarını açacaktır. Program aşağıdaki gibidir:

TARİH

ATÖLYE

GÜN SAYISI


11 Ağustos-15 Ağustos


Robotik
Yoga
Drama
Eğlenceli Bilim


5 GÜN


18 Ağustos-22 Ağustos


Arkeoloji
Zeka Oyunları
Grafik-web Tasarımı


5 GÜN

DERS İÇERİKLERİ

Robotik: Robotik atölyesi ile öğrenciler temelde düşünmeye ve öğrenmeye yönlendirerek bilimsel süreç becerileri, yaratıcılık ve bilime yönelik tutum ve davranışları belli programlar dâhilinde desteklenecektir. Belirtilen eğitim süresi içinde öğrencilere robotların parçaları ve kullanım alanları hakkında bilgi verilip, daha sonrasında bu alana yönelik bir altyapı oluşturulacaktır. Günümüzde, özellikle son yıllarda giderek etkisini daha da arttıran hatta geleceğin etkin elemanları arasında görünen robotlar, çocuklar başta olmak üzere herkesin merak ettiği kavramlar arasına girmiştir. Çocuklar teknolojik anlamda hayal ettikleri kavramların aslında gerçek olabileceğini, bugüne kadar çoğu çocuğun soyut olarak düşünebildikleri robotların nasıl yapıldığını, üretim süreçlerini ve nasıl programlandıklarını atölyemizde var olan teknolojiler sayesinde görerek ve eğlenerek öğrenebileceklerdir.

Yoga: Yoga, kökeni Hindistan’a dayanan köklü bir felsefe, bir yaşam biçimidir. Yoga atölyesinin amacı, bireyin ruhsal ve bedensel yönden huzur bulmasıdır. Bu sebeple yogada ilk aşama olarak çocuğun kendini tanıması üzerinde durulmakta ve çocuğun kendisinden hareketle evrenin uyumunu yakalaması hedeflenmektedir. Yoga ile kendi bedenini ve yeteneklerini keşfeden çocuk, hayata daha olumlu bir şekilde bakmaya başlayarak, yaşamın her alanında doğru enerjiyle hareket etmeyi öğrenecek ve yeteneklerine yönelmesi için kişisel özgüvenini geliştirecektir. Yaratıcılığın ve hayal gücünün gelişmesine büyük faydaları olan Yoga ile, Ruh ve akıl sağlığı zinde tutularak, desteklenecektir.

Drama: Oyun çocuğun en zevkle ve isteyerek yaptığı iştir. Drama, çocuğun en zevkle yaptığı işi kullanarak yani oyunu kullanarak, öğrencilerin eğlenerek öğrenmesini sağlayan bir yöntemdir. Bunun yanı sıra drama, öğrencilerin hem kendilerini hem de davranışlarını fark etmelerini, eleştirel,empatik, yaratıcı ve yanstıcı düşünebilmelerini, problem çözmelerini, kendilerini farklı yollarla ifade etmelerini sağlayan bir yöntemdir. Drama atölyesinde yapılacak çalışmalarla öğrencilerin sürece oyunla aktif katılmasıyla hem eğlenmeleri sağlanacak hem de öğrendiklerinin kalıcılığı gerçekleştirilecektir.

Eğlenceli Bilim: Dünyayı bir bilim adamı gibi algılayabilenler ve ancak olaylar üzerinde düşünebilenler dünyaya katkıda bulunabilirler. İlkokul ve Ortaokul düzeyindeki çocukların fen ve matematik kavramlarını, analitik ve yaratıcı düşünce becerilerini geliştirerek öğretme sürecini içeren, tamamen uygulamalı ve eğlenceli etkinliklerden oluşan bu atölye öğrencilerin hayatı ve olayları özümseyerek yaşamasını sağlamaktadır.

Arkeoloji:  Arkeoloji geçmişle günümüz arasındaki bağlantıyı sağlayan en önemli bilim dalıdır. Bir yandan öğrencilere kültürel değişimleri inceleyerek, kültürler arası karşılaştırmalar yapma ve tarihe ışık tutma fırsatını sunarken, bir yandan da genel kültürlerinin artmasını sağlayan bu atölyede öğrenciler arkeoloji terimleri, kazı yapma, kendi örnek arkeolojik eserini dizayn etme, ülkemizdeki arkeolojik eserler ve eski yerleşim yerleri gibi konular üzerinde durulmakta ve öğrencilerin arkeolojiye olan ilgisi arttırılmaktadır.

Sportif Rekreasyon: Sportif rekreasyon etkinlikleri, öncelikli olarak bedensel gelişime katkıda bulunmanın yanında eğitimi destekleyerek çocuğun gelecek yaşantısına da büyük katkılarda bulunan, bu nedenle de hemen hemen gelişmiş bütün ülkelerde temel eğitimin ayrılmaz bir parçası olarak zorunlu tutulan etkinliklerdir. Avrupa birliği ülkelerinde en az haftada üç saat olarak uygulanan sportif rekreasyon faaliyetleri, oyun formunda olup, küçük rekabetler de içeren uygulamalarla, çocukların yaparak ve yaşayarak kendi farkındalıklarını geliştirmelerini hedefler. Ayrıca, sportif rekreasyon etkinlikleri çocuklara  sosyal ve fiziksel beceriler kazandırarak; çocukların toplum içindeki kabulünü artırmakta, sağlıklı olmasını desteklemekte, kötü alışkanlıklardan uzak durmasına yardımcı olarak, sorumluluk duygularını  beslemektedir.

İleri Web (Seçmeli):  Bu atölyemizde çocuklarımıza Web sitesi tasarımı, photoshop, scratch ve videoscribe gibi yaratıcı bilgisayar programları ve becerileri öğretilmektedir. Böylece  bilgisayar ortamında daha ileri teknik becerilerinin geliştirilmesi sağlanmakta ve   bilginin çeşitli hedeflere yönelik olarak organizasyonu, tasarımı, görsel dilin kullanımı ve site yönetimi gibi ileri düzey nitelikler desteklenmektedir. Çağımızın gereği dijital okur yazarlık, dijital ortamların kullanımı bu atölye ile geliştirilmekte ve sanal ortamın kullanılmasına ilişkin bir kültür de oluşturulmaktadır.

Akıl ve Zeka Oyunları: Çocuklara oyunlar ve kinestetik materyallarlerle  ’Tanımlama, yönerge alma, yönerge oluşturma, benzerlik ve farklılıkları bulma, örneklendirme, sıralama, çıkarımda bulunma,mantıklı soru sorma, sınıflama,analoji bulma, sorgulama,çözümleme , değerlendirme ve yaratma (Planlama ve strateji oluşturma)  gibi üst düzey becerileri edindiren bu atölyede öğrenciler  yaparak yaşayarak öğrenir ve zihinsel olarak hayata hazırlanırlar. Bunun yanında da yenilgiyi hazmetme, karar verme, azim gibi tavıra yönelik  olumlu davranışlar geliştirirler.Tangramlar, hoppers, rush hour, Sudoku, kendoku gibi oyunların yer aldığı bu atölyede  kağıt kalem, kinestetik ve bilgisayar oyunları birlikte sunulmaktadır.

Eğitim: 10:00-16:00 arasındadır.
Ücret: KDV dahil 780 TL’dir. Öğle yemeği dahildir. İstenildiği taktirde servis imkanı sunulacak olup, servis ücrete dahil değildir.
Kayıt için velilerimizin www.aydin.edu.tr  web sitesinden kayıt formunu doldurmaları gerekmektedir. Son Kayıt Tarihi: 9 Ağustos Cumartesi 2014’tür.

Üstün Zekalı Çocuklarımız için Katılım Koşulu: Ülkemizde standardizasyonu yapılmış zeka testlerine göre üstün zihin düzeyine sahip çocuklar kabul edilecektir. Ailelerin zeka testi sonuç raporlarını tarafımıza iletmeleri gerekmektedir.

 

Hesap Bilgileri: Garanti Bankası Günbgören Sanayi Şubesi
Şube Kodu: 681
Hesap No: 6299631
IBAN No: TR 36 0006 2000 6810 0006 299631

ÖĞRENCİ KAYIT ve BİLGİ FORMU

 

ÖĞRENCİ BİLGİLERİ

ADI

SOYADI

CİNSİYETİ

DOĞUM TARİHİ

UYRUĞU

 

VELİ  İLETİŞİM BİLGİLERİ

ADI

SOYADI

YAKINLIK DERECESİ

EV TEL

CEP TEL

E MAIL

ADRES

 

DİĞER BİLGİLER

1- Öğrencinin düzenli olarak kullandığı bir ilaç ya da tedavisi var mı?

2- Öğrenciye tedavi amaçlı özel bir diyet uygulanıyor mu?

3- Öğrencinin sağlığını olumsuz etkileyen alerjisi var mı?

 
ÖNEMLİ NOTLAR / DETAYLAR
Özellikle belirtmek istediğiniz önemli detay ve/veya beklentilerinizi buraya yazabilirsiniz